HTML

Gondolkodj és élj szabadon

Friss topikok

  • A pofád befogod büdös lipsi miénk a kétharmad !!!: "Miért rossz ötlet a tüntetés?" Mert nagyon pofanverjuk a libbantakat. (2018.04.13. 01:28) Miért rossz ötlet a tüntetés?
  • randomnotexists (törölt): @a BircaHang Média szerk.: Igen, fentebb is látom, hogy mellébeszélsz és értetlenkedsz. (2016.10.21. 05:13)
  • TheSaurus: @Megmon Doember: Esetleg fel lehetne ajánlani a "bagázsnak" 1000 Md Ft-ot, ha ingatlanjaikat hátr... (2016.10.06. 08:17) Elegem van!
  • Hiszékeny: Én csak azt tudom, hogy hiába ragaszkodnék a magyar termékhez, drága. Bármilyen áruban is gondolko... (2013.08.01. 10:16) Támogasd a magyar termelőt, vegyél magyar árut! (Vagy ne?)
  • Megmon Doember: @mcs: @adamis.ivan: Persze-persze. Itt most csak elvileg elmélkedek, mert ráérek :) (2013.03.13. 17:02) Áder nem létező dilemmája

Címkék

Mire is jó egy alkotmánybíróság?

2013.03.11. 18:54 Megmon Doember

Volt egyszer régen, réges-régen, még a Nagy Áprilisi FülkeForradalom előtt egy alkotmány. Alapvető értékeket, irányelveket tartalmazott, ezekhez kellett az ország törvényeit igazítani. Volt egy alkotmánybíróság is. Ezen testület célja pedig az volt, hogy őrködjön az alkotmányosság felett, munkájával segítse, hogy a törvények az alkotmányhoz igazodjanak.

Aztán egyszercsak jött a Nagy Áprilisi FülkeForradalom, mikor is minden a fejetetjére állt. Az alkotmány helyett jött alaptörvény, melynek célja nem az volt, hogy alapvető értékeket fektessen le, irányt mutasson, hanem, hogy hosszú évekre bebetonozza a nemzeti-kétharmad beteges világnézetéből adódó jogszabályokat és a klientúrájának kiváltságos helyzetét.

Ezzel együtt az alkotmánybíróság szerepe is megváltozott. Egyfelől azt a szerepet kapta, hogy jogértelmezésével rámutasson, hogy hol kell az alaptörvényt módosítani ahhoz, hogy minél inkább megfeleljen a fülkeforradalmárok elképzeléseinek. Munkájával tehát azt segítette elő, hogy az alkotmány a Nagy Fülkeforradalmár elképzelésit rögzítse.
Másfelől pedig az alkotmánybíróság díszletté vált a Demokrácia c. színdarabban, ezzel is segítve a Nagy Áprilisi FülkeForradalom céljainak (vagyis a Nagy Fülkeforradalmár örökké tartó uralkodásának) elérését.

Jelen helyzetben az alkotmánybíráknak csupán egyetlen valódi döntésük maradt:

  • akarnak-e ehhez aszisztálni? akarják-e a testület létezésével ezt a gyakorlatot legitimizálni? kívánnak-e olyan díszlet lenni, mellyel a darabot jobban el lehet adni?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legyszabad.blog.hu/api/trackback/id/tr555128319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása